Importanța limitelor

Arta de a fi părinte presupune o împletire între a oferi dragoste, încurajare, susținere și a disciplina, corecta, ghida. Copiii și adolescenții își doresc în mod inconștient ca părinții lor să fie fermi și să le pună limite clare, pentru că văd în aceasta o expresie a dragostei și a faptului că părinților le pasă de ei. Limitele sănătoase ajută atât copiii cât și părinții deoarece:

  • În familiile unde există un echilibru între atașament și limite consistente, copiii au relații mai bune cu părinții lor, cu cei din jur și au rezultate școlare mai bune
  • Copiii învață să facă față refuzului, să tolereze sentimentele de frustrare și să înțeleagă mai bine nevoile celorlalți
  • Părinții pot aplica consecințele fără să se înfurie când limitele și sancțiunile încălcării lor au fost clare și prestabilite

Copiii și adolescenții au cu atât mai mult nevoie de limite deoarece zona din creier (cortexul prefrontal) responsabilă cu controlul de sine și autolimitarea se maturizează între 20-25 de ani. În plus, zonele din creier responsabile cu plăcerea sunt mai sensibile decât la adulți și de aceea copiii sunt mult mai vulnerabili la a deveni dependenți de ceea ce le place.
Așadar, limitele au rolul de a-i proteja și a-i ajuta pe copii și adolescenți să se dezvolte sănătos. Atunci când părinții decid să limiteze folosirea tehnologiei digitale de către copiii lor, ei pot ține cont de criteriile: timp, loc și conținut.

Limite legate de TIMP
 

Academia Americană de Pediatrie face următoarele recomandări raportate la vârsta copilului.


VÂRSTA


TIMP


ACTIVITATE

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Evitați să expuneți copilul sub 2 ani la ecrane. De asemenea dumnevoastră, ca părinte, evitați  să le folosiți în timp ce vă ocupați de copil (de exemplu, când mama alăptează contactul vizual cu copilul contribuie la dezvoltarea lui normală însă dacă ea se uită la telefon/TV șamd, copilul se simte neglijat și poate dezvolta ulterior probleme de comportament).

2 – 6 ani – alegeți programe sau aplicații de bună calitate, care să contribuie la dezvoltarea  copilului (de exemplu, aplicații cu ajutorul cărora copilul să învețe mai ușor o limbă străină). Expuneți doar ocazional copilul la media digitală și atunci timpul să nu depășescă 60 de minute. În acest timp stați împreună cu copilul și fiți implicat activ alături de el, fără să îl lăsați să folosească media digitală de unul singur. Nu înlocuiți cărțile cu tableta.

6 –9 ani – alegeți programe sau jocuri de foarte bună calitate și implicați-vă alături de copil în ceea ce vizionează sau se joacă. Este recomandat să nu lăsați copilul mai mult de 2 ore pe zi în fața device-urilor și să faceți și alte activități offline împreună cu copilul – să citiți cu el, să vă jucați, să povestiți, să învățați și altele.

9-12 ani, în continuare limitați timpul în care copilul are voie să folosească tehnologia digitală și supravegheați constant conținuturile accesate astfel încât să vă asigurați că programele/jocurile/ filmele accesate au rol educativ și nu afectează în vreun fel copilul – de exemplu, jocurile agresive să îi determine un mod agresiv de a gândi și a se comporta.

12-18 ani, decideți care sunt limitele de timp și conținut implicând în același timp copilul în setarea acestor limite astfel încât el să devină un consumator responsabil și echilibrat de tehnologie digitală – de exemplu, discutați cât timp are nevoie să își facă temele în timpul săptămânii și cât crede că este rezonabil să folosească internetul în scop recreativ. Ajungeți împreună la un consens și copilul să știe clar cât timp are voie, intervalul de timp și ce se va întâmpla dacă nu respectă limitele stabilite.

 

Limite legate de LOC

Stabiliți reguli și rutine de familie precum telefoanele și alte aparate cu ecrane nu se vor folosi:

  • La masă. În timp ce mâncați împreună – pentru a vă putea conecta unii cu ceilalți și a putea fi atenți la cât și ce mâncați.
  • În dormitorul copilului. Studiile spun că ai noștri copii ar fi recomandat să folosească gaget-uri în zone cu trafic mediu – de exemplu, calculatorul să fie pus în sufragerie, astfel încât părinții să poată monitoriza ce fac copiii și să nu existe riscul ca ei să se joace până târziu.
  • Cu o oră înainte de culcare. Lumina albastră a telefonului transmite mesaje creierului că este încă zi și de aceea pot apărea dificultăți de a adormi și, în timp, alte tulburări de somn.
  • În timp ce copilul își face temele. Evitați să lăsați copilul să își facă temele cu telefonul/laptopul/televizorul lângă el deoarece va fi foarte tentat să le folosească. Acest lucru este contraproductiv: îi scade concentrarea, se va întrerupe frecvent și îi va lua mai mult timp să finalizeze ce are de făcut.
  • La școală. Rezultatele școlare sunt afectate dacă tinerii folosesc telefoanele în timpul orelor, de aceea este recomandabil să susțineți protocoalele școlare care vizează depozitarea telefoanelor într-un loc prestabilit (pe catedră, într-o cutie) în timpul orelor.

Stabiliți, de asemenea, locul în care copilul își va lăsa telefonul la încărcat peste noapte și locul în care părinții și copiii își lasă telefoanele în timp ce mănâncă.

 

Limite legate de CONȚINUTUL accesat

Internetul oferă o varietate foarte mare de programe, aplicații și jocuri educative. În același timp, ai noștri copii pot accesa accidental sau intenționat materiale cu conținut violent sau sexual explicit sau pot deveni victime ale hărțuirii online (cyberbulling). Acestea pot avea un impact psihologic major asupra dezvoltării copiilor.

Protejați-vă copilul prin:

  • Instalarea de filtre pe calculator și ruter
  • Monitorizarea activității lor în mediul online
  • Impunerea folosirii device-urilor în spații comune – living, bucătărie