Ce este dependența

Există multe substanțe și comportamente care pot da dependență. Cele mai des întâlnite sunt: cofeina, tutunul, alcoolul, drogurile, unele medicamente, jocurile de noroc şi pornografia. Dar cum putem ști dacă consumul lor s-a transformat în dependență?

Cele două condiţii majore ale dependenţei sunt:

1.Persoana întâmpină dificultăţi în a controla cât de mult sau cât de des consumă acea substanţă sau practică acel comportament. De exemplu, un pahar de alcool duce la consumarea mai multor pahare de băutură sau dacă la început cineva fuma o țigară de marijuana în weekend, acum fumează zilnic sau de mai multe ori pe zi.

2.Persoana continuă să consume acea substanţă sau să practice acel comportament chiar dacă aceasta are consecinţe negative asupra vieţii sale. De exemplu, ea poate continua să bea alcool chiar dacă asta duce la probleme de sănătate sau conflicte repetate cu familia.

Cele două condiţii definesc toate tipurile de dependenţe, fie că este vorba despre alcool, droguri ilegale sau jocuri de noroc. Desigur, tipul și gravitatea consecințelor negative sunt diferite de la caz la caz. Dependența se poate dezvolta în ciuda unor intenții foarte bune sau a unui caracter puternic.

Există două etape diferite ale dependenţei.


Să începem cu a doua: aceasta îl caracterizează pe dependentul non-funcţional. Persoana renunță la școală/ îşi pierde locul de muncă şi simte nevoia să consume zilnic substanța adictivă. Este etapa pe care toți oamenii o recunosc ca fiind „dependenţă”. Dar acesta este un stereotip.

Dependența s-a instalat încă din prima etapă care se referă la dependentul funcţional. Acesta încă merge la școală / are un loc de muncă, relaţiile îi sunt păstrate, dar viaţa îi este influențată negativ din cauza consumului. Acesta este scenariul cel mai frecvent întâlnit. Nu este necesar ca o persoană să experimenteze pierderi majore în viaţă ca să aibă o dependenţă.

Consecinţele dependenţei se agravează pe măsura trecerii timpului.


Dependenţa este o boală progresivă. Ea nu va trece de la sine. Când această boală s-a instalat, nimeni nu va putea să se vindece de ea din senin. Vindecarea presupune renunțarea la substanța/ comportamentul asupra căruia persoana nu poate avea control. Renunțarea nu este ușoară. Dar dacă persoana a suferit consecinţe negative şi nu vrea ca ele să continue să îi afecteze viaţa, nu există moment mai potrivit pentru începerea recuperării decât ACUM!

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!