Educația
salvează
vieți

Donează lunar și ajută-ne să oferim lecții de prevenire fiecărei clase.

Prevenirea adicțiilor din perspectiva noastră


Prevenirea adicțiilor se referă, în general, la activități menite să prevină apariția acestora, să întârzie debutul consumului de substanțe sau să reducă impactul negativ asupra grupurilor și populațiilor vulnerabile.

La Preventis, am învățat că suferința cauzată de adicții poate fi complet prevenită. De aceea, prin activitățile noastre de prevenire, promovăm sănătatea și îi sprijinim pe copii și tineri să ia decizii informate și sănătoase.

La nivel global, cea mai frecventă formă de prevenire a adicțiilor este informarea despre substanțe sau comportamente adictive. Totuși, noi credem că schimbările semnificative apar atunci când informațiile sunt însoțite de metode care formează atitudini, valori și credințe sănătoase în raport cu consumul de substanțe. Acestea trebuie completate cu intervenții care dezvoltă abilități de viață și duc la comportamente sănătoase.

Specificul prevenirii pe care noi o desfășurăm constă în abordarea multinivelară, complementară, care acționează simultan la mai multe nivele: adolescenți, părinți, diferiți profesioniști și întreaga comunitate. Astfel, cresc șansele de a consolida un mediu protectiv, fără adicții, pentru copii și tineri.

Tipuri de activități de prevenire pe care le desfășurăm


La Preventis, prevenirea adicțiilor include diverse activități și programe, adaptate în funcție de grupul țintă și de nivelul de adâncime al intervenției:

Prevenire universală (pentru întreaga comunitate, chiar dacă că riscul variază între persoane)

  • Campanii publice de informare și conștientizare pentru adolescenți, tineri, părinți și întreaga comunitate, desfășurate fie online sau offline.

 

  • Campanii cu grupuri de copii, adolescenți și tineri în școli și în alte contexte sociale (centre de zi, tabere, biserici etc.). 
  • Activități de formare pentru adulți și grupuri de adulți cu rol în creșterea și educarea copiilor și adolescenților.


Prevenire selectivă
(abordează grupurile vulnerabile unde consumul este adesea întâlnit și se concentrează pe îmbunătățirea oportunităților pentru a face față mediului dificil)

  • Activități și programe destinate unor grupuri de copii și adolescenți aflați în situații de vulnerabilitate, cum ar fi programul de mentorat, grupuri de dezvoltare personală sau activități pentru beneficiarii unor centre de zi, centre de plasament, centre pentru prevenirea abandonului școlar, etc.


Prevenire indicată
(destinată intervenției timpurii la adolescenți sau tineri consumatori de substanțe/comportamente adictive aflați în stadiu experimental, ocazional sau dependenți funcționali)  

Asociat programelor de prevenire, la Preventis producem diverse tipuri de materiale informative și educative antidrog (pliante, broșuri, materiale video și podcasturi).

Cum te poți implica?

1. Susține activități de prevenire antidrog

Implicarea ta poate face o schimbare în viața adolescenților și tinerilor! Alătură-te inițiativelor noastre de prevenire a consumului de substanțe la nivel național, susținând una sau mai multe lecții din următoarele seturi de materiale:

  • Setul de materiale Să vorbim despre…, 9 lecții antidrog, care abordează dependența în general, dar și diverse substanțe (energizante, alcool, tutun, droguri, marijuana, ș.a.) din perspectiva factorilor de risc asociați consumului și dependenței de substanțe. Acest set de materiale poate fi accesat aici.
  • Setul de materiale Upgrade, 8 lecții antidrog, care abordează dezvoltarea abilităților de viață (luarea deciziilor, identificarea și gestionarea emoțiilor, gestionarea stresului, comunicarea asertivă, ș.a.) din perspectiva factorilor de protecție față de consumul  /  dependența de substanțe și comportamente. Acest set de materiale poate fi accesat aici.
  • Setul de lecții outdoor (extrașcolare), 3 lecții care se pot susține outdoor sau într-un spațiu mai larg (de ex: o sală de sport) într-un context mai informal și care abordează atât factorii de risc cât și factorii de protecție asociați consumului / dependenței de substanțe și comportamente prin diferite activități interactive. Acest set de materiale poate fi accesat aici.

Dacă ești cadru didactic, putem certifica activitățile antidrog susținute cu ajutorul lecțiilor din cadrul celor 3 seturi de materiale prin adeverință și protocol de colaborare.

2. Fii voluntar în Cluj-Napoca

Dacă ai între 18 și 28 de ani și îți dorești să te implici activ în campaniile de prevenire în școlile din Cluj-Napoca, poți afla mai multe și te poți înscrie aici.

3. Facilitează activități cu adolescenți, părinți și profesori în Cluj-Napoca sau online

Dacă dorești să susținem activități destinate adolescenților, părinților sau profesorilor din comunitatea ta, ne poți contacta la numărul de telefon +40 364 805 114 sau pe adresa de email office@preventis.ro.

Pentru evenimente organizate în Cluj-Napoca, putem participa fizic, iar pentru alte locații putem susține webinarii online (pentru părinți sau profesioniști).

Întrebări frecvente

Campaniile de prevenire din școli presupun aprox. 2 activități pe teme antidrog specifice vârstei elevilor (pentru clasele V-VII facem lecții care vizează prevenirea consumului de alcool și droguri în general, iar la clasele VIII-X abordăm lecții care presupun prevenirea dependenței în general, dar și a consumului de marijuana în mod mai specific).

Pe lângă aceste activități am introdus în școli și lecții care abordează dezvoltarea abilităților de viață protective împotriva consumului și dependenței de substanțe (identificarea și gestionarea emoțiilor, gestionarea stresului, luarea deciziilor responsabile și altele), destinate elevilor de gimnaziu. Se pot susține 8 astfel de activități la o clasă, fiecare pe o abilitate de viață diferită.

Fiecare activitate durează aproximativ 50 de minute, se desfășoară în timpul orelor de curs și sunt facilitate de voluntari Preventis care sunt selectați și bine pregătiți în domeniul prevenirii adicțiilor.

Campaniile adaptate diferitelor grupuri de vârstă sunt esențiale, deoarece fiecare etapă a dezvoltării aduce nevoi și perspective specifice. Riscurile și tentațiile variază în funcție de vârstă, iar eficiența unui mesaj sau program crește semnificativ atunci când este personalizat pentru grupul țintă.

Activitățile noastre se bazează pe principiul că prevenirea este mai mult decât simplă informare, punând accent pe construirea relațiilor de încredere, evitarea tacticilor de înfricoșare, cultivarea unor gânditori critici și recunoscând că încercarea de a convinge poate crea rezistență, astfel promovând un dialog deschis și o învățare profundă.

Câteva dintre metodele eficiente de informare a tinerilor despre consum includ: programele integrate în școli, implicarea părinților în educația preventivă sau campanii publice și educația interactivă.

Da, multe programe sunt special concepute pentru a sprijini grupurile vulnerabile. Organizăm grupuri de dezvoltare personală, grupuri de suport și un program de mentorat 1-la-1. Aceste inițiative contribuie la creșterea încrederii în sine, dezvoltarea abilităților de viață și oferirea unui sprijin constant, adaptat nevoilor fiecărui participant.