Dependenta de jocuri de noroc

Ce este dependența de jocuri de noroc?


Dependența de jocuri de noroc se referă la nevoia intensă de a juca în ciuda consecințelor negative care apar în viața persoanei respective și a familiei ei.
Jucătorul patologic este dispus să riște pierderi mari (de bani, timp, relații, studii/servici, sănătate psihică sau/și fizică) în speranța unui câștig, în aparență, mai mare și mai valoros (bani sau popularitate). Atunci când o persoană joacă un joc de noroc, sistemul de recompensare al creierului este stimulat la fel de mult ca și cum ar consuma droguri, motiv pentru care crește riscul spre dependență. Când dependența s-a instalat, persoana are mari dificultăți în a-și controla impulsul de a juca (chiar dacă își tot propune asta) și continuă să joace, să cheltuiască bani și să se îndatoreze sau să fure pentru a-și “sprijini” dependența și a-și ascunde comportamentul distructiv.

Care sunt semnele unei dependențe?


De cele mai multe ori dependența de jocuri de noroc este destul de greu de observat din exterior, însă acestea sunt cîteva dintre semnalele de alarmă care ar putea indica o astfel de problemă:

Preocupare față de jocuri de noroc

Persoana se gândește, plănuiește următorul joc, are fantezii în legătură cu posibile câștiguri, vorbește adesea despre experiențele din timpul jocului, este preocupat de a face rost de bani pentru a juca, etc.

Minciuna

Persoana începe să mintă familia, prietenii, profesorii, etc.

Evitarea/distragerea

Persoana poate să joace pentru a fugi de probleme sau pentru a-și ușura stările emoționale neplăcute (anxietate, depresie, vinovăție, etc.)

Toleranță

Similar cu toleranța din dependența de droguri, persoana poate avea nevoie să joace din ce în ce mai mulți bani pentru a putea simți același impluls pozitiv ca la început.

Pierderea controlului

Persoana a încercat de mai multe ori să controleze, să își limiteze jocul sau să se oprească, dar nu a reușit.

Sevraj

Persoana poate avea stări emoționale neplăcute (anxietate, iritabilitate, depresie) în momentul în care își impune limite sau oprește comportamentul adictiv.

Urmărirea

După ce o persoană pierde sume de bani la jocurile de noroc, aceasta începe o „urmărire” în a recupera ceea ce a pierdut (ex. se întoarce a doua zi din nou). Iar dacă a câștigat sume mari de mari poate dubla miza pentru a câștiga chiar mai mult.

Activități ilegale

Persoana poate ajunge să se implice în acte frauduloase pentru a face rost de bani.

Relații deteriorate

Persoana pune în pericol/pierde relații semnificative cu familia, prietenii, colegii din cauza jocurilor de noroc.

Îndatorarea

Persoana începe să se împrumute din ce în ce mai des și să fie constant fără bani.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!