Sevrajul post acut

Perioada de sevraj are în general două etape.

Prima este etapa acută și durează de obicei câteva săptămâni. În această etapă se pot experimenta o serie de simptome fizice. Dar fiecare drog este diferit, la fel cum şi fiecare organism reacţionează diferit.

A doua etapă a sevrajului este numită sindromul post acut. În această etapă simptomele fizice ale sevrajului pot fi resimţite dar într-o măsură mai mică decât în perioada precedentă. În schimb, simptomele psihice sau emoţionale vor fi mai accentuate. Sevrajul post acut îşi face apariţia când funcţionalitatea creierului persoanei dependente începe să revină la normal, prin echilibrarea substanțelor chimice din creier care au fost modificate de dependență.

Cei mai mulţi oameni experimentează simptomele sevrajului post acut. Dacă în etapa acută a sevrajului simptomele diferă de la persoană la persoană, sevrajul post acut se manifestă la majoritatea oamenilor prin aceleaşi simptome.

Cele mai întâlnite simptome ale sevrajului post acut sunt:

  • Modificări de dispoziţie sufletească
  • Nelinişte, agitație interioară
  • Frică nejustificată
  • Iritabilitate
  • Oboseală
  • Schimbări ale nivelului de energie
  • Lipsa entuziasmului pentru activități
  • Scăderea concentrării
  • Lipsa odihnei sau a somnului

Sevrajul post acut are tendinţa de a se manifesta ca o avalanșă de simptome.

La început, simptomele neplăcute se pot schimba de la minut la minut sau de la oră la oră. Mai târziu, după ce persoana începe să se recupereze, acestea vor reveni doar la distanţă de câteva săptămâni sau chiar luni. Chiar după o perioadă mai îndelungată de stopare a consumului de droguri, simptomele sevrajului post acut îşi pot face reapariţia şi pot fi la fel de intens resimţite.

Odată cu înaintarea procesului de abstinenţă, persoana va descoperi faptul că fiecare episod al sevrajului post acut durează maxim câteva zile. Apoi urmează o perioadă de liniște. Declanşarea simptomelor nu poate fi controlată. Brusc, persoana se poate simţi foarte iritată sau fără nici o energie sau fără chef. Dacă rezistă sub influenţa acestui episod de câteva zile, următoarea dată când sindromul „atacă”, persoanei îi va fi mult mai uşor să reziste – de acum, își cunoaște „oponentul” și are mai mare încredere în sine că îi face față.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!