Droguri – Informații generale

Apărute în a doua jumătate a secolului trecut, drogurile au fost popularizate în anii ’60 în Statele Unite prin mass-media și muzică, invadând apoi toate aspectele societății.
Astăzi, milioane de oameni consumă droguri ilegale peste tot în lume.

Probabil cunoști și tu pe cineva care a fost afectat de consumul de droguri, direct sau indirect.

Situația în lume

Piața drogurilor ilegale este în continuă evoluție, în ultimul deceniu înregistrându-se:

 • creșterea consumului de canabis în rândul tinerilor
 • apariția unei game largi de substanțe noi cu proprietăți psihoactive (așa numitele „etnobotanice”)
 • inovarea producției de droguri sintetice și a metodelor de trafic, inclusiv pe piețele online

Situația în Europa

Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (EMCDDA) publicat în baza datelor colectate în 2017 și 2018 estimează că:

 • canabisul rămâne cel mai consumat drog la nivel european, având o prevalență de cinci ori mai mare decât a celorlalte droguri. Astfel, în rândul tinerilor între 15-34 de ani, 14,4% au consumat canabis în ultimul an
 • potența drogurilor naturale și sintetice a înregistrat o creștere semnificativă în ultimul deceniu
 • în anul 2017, în Europa, aproximativ 155.000 de persoane au început un tratament din cauza problemelor asociate consumului de canabis
 • consumul de stimulente este în creștere: cocaina prezintă o creștere cu 2,5% a prevalenței în rândul adulților tineri, iar consumul de MDMA pare să se fi stabilizat după ce înregistrase o tendință ascendentă câțiva ani la rând

În 2015 Proiectul european de anchete în școli privind consumul de alcool și alte droguri (ESPAD), a relevat că, dintre elevii de 15-16 ani:


38 % s-au îmbătat în ultima lună
23 % au fumat țigări în ultima lună
18 % au consumat canabis cel puțin o dată
4 % au consumat substanțe noi cu proprietăți psihoactive („etnobotanice”) cel puțin o dată

Situația în România


Conform Raportului Național publicat în 2019 (în baza datelor colectate în 2018), în România canabisul este cel mai consumat drog. Se remarcă două particularități alarmante: numărul ridicat al consumatorilor de etnobotanice în rândul populației marginalizate și creșterea consumului de stimulanți.

54 % dintre persoanele tratate pentru consum de droguri foloseau canabis
28 % dintre urgențele medicale datorate consumului s-au înregistrat la persoane care consumau etnobotanice
45 % reprezintă creșterea cererii de tratament pentru stimulanți față de anul precedent (un maxim istoric)

De ce consumă oamenii droguri?

Oamenii iau droguri pentru că vor să schimbe ceva la viața lor. Iată câteva dintre motivele pe care tinerii le-au enumerat, legat de consumul de droguri:


 • Pentru a se potrivi cu anturajul
 • Să fugă de realitate sau să se relaxeze
 • Să se relaxeze
 • Din plictiseală
 • Să pară mai mari
 • Din revoltă
 • De dragul de a experimenta ceva nou

Mulți tineri privesc drogurile ca pe o soluție, însă în cele din urmă, drogurile devin problema!

Oricât de greu ar părea să îți înfrunți problemele, consecințele consumului de droguri sunt întotdeauna mai rele decât problema pe care cineva ar încerca să o rezolve prin consum. Soluția nu este să recurgi la droguri, ci mai degrabă să cunoști și să înfrunți problema.

Cum funcționează drogurile?

Drogurile sunt în esență otrăvuri


În centrul creierul nostru există o zonă specială numită „circuitul plăcerii”. Aceasta se activează când savurăm o înghețată gustoasă într-o zi de vară, când ascultăm piesa noastră favorită, când ne îndrăgostim sau facem orice altceva care ne produce plăcere. Ca răspuns, creierul nostru va produce cantități mici dintr-o substanță chimică cunoscută ca „hormonul plăcerii”. Imediat simțim bucurie, satisfacție, împlinire.

Drogurile scurtcircuitează acest proces normal. Creierul este păcălit de droguri să producă cantități enorme din acest „hormon”, fără să fi existat înainte împlinirea unei nevoi sau conectarea cu o persoană. În creier se va produce o super-reacție emoțională.

Când persoana consumă din nou și din nou droguri, urmările vor fi în principal două: lucrurile obișnuite ale vieții nu îl vor mai satisface, iar creierul se va obișnui cu super-excitația, considerând-o ca fiind “normalul”. Și o cere din nou…

În cele din urmă „hormonul plăcerii” se epuizează. Creierul începe să transmită mesaje că nu poate supraviețui fără o nouă descărcare de super-excitație. Atunci încep depresia, nervozitatea, anxietatea și nevoia intensă de a consuma din nou. Cu alte cuvinte, s-a instalat dependența.

Drogurile produc dependență


Nimeni nu își propune să ajungă dependent. Mulți consumatori de droguri intenționează să consume „controlat” și „cu grijă”. Ei speră că vor putea experimenta efectele pozitive de scurtă durată ale drogurilor și să evite apariția neplăcerilor și a dependenței. Dar adevărul este că oricine care continuă să consume droguri va deveni dependent!

Nu există o rețetă care să ne spună după câte doze de droguri se instalează dependența. Poate fi după prima doză, după o lună de consum, sau după 1 an. Factorii implicați sunt foarte diverși: tipul substanței luate, combinațiile făcute, frecvența consumului, vârsta persoanei și greutatea corpului, personalitatea, vulnerabilitățile creierului, contextul vieții și multe altele… Dependența, odată instalată, afectează progresiv întreaga persoană – gândirea, emoțiile, voința, comportamentul, relațiile, direcția și sensul vieții.

O singură categorie de oameni sunt complet protejați de această îmbolnăvire: cei care nu consumă droguri niciodată. Iar pentru cei care au dezvoltat deja o dependență, este important să știe că vindecarea este dificilă dar posibilă.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!