Ce este tutunul?
Tutunul este o plantă care se cultivă pentru frunzele ei. Acestea sunt uscate și fermentate înainte de a fi utilizate în produsele pe bază de tutun. Una dintre cele mai importante substanțe din compoziția tutunului este nicotina, compusul care produce dependență și din cauza căreia atât de mulți oameni se confruntă cu dificultăți când vine vorba de renunțarea la fumat. De asemenea, tutunul conține numeroase substanțe chimice, dintre care multe sunt toxice.
Cum se folosește tutunul?
Tutunul poate fi fumat, mestecat sau inhalat. Produsele folosite pentru a fuma tutun sunt țigările, trabucurile și pipele. De asemenea, tutunul poate fi consumat și cu ajutorul țigărilor electronice.
Ce sunt narghilelele?
Narghilele sunt instrumente de vaporizare/fumat. Acestea sunt folosite pentru a consuma produse aromatizate din plante (numite arome), tutun sau, uneori, canabis. Fumul produselor arse trece printr-un bazin de apă și apoi este tras printr-un furtun și inhalat. Pentru ardere, de obicei este folosit un cărbune cu ardere rapidă care este responsabil pentru producerea unor niveluri ridicate de monoxid de carbon, metale și substanțe chimice periculoase.
Narghilelele nu sunt standardizate și diferă foarte mult unele de altele din mai multe puncte de vedere, inclusiv volumul spațiului unde se pune tutunul, vasul de apă sau porozitatea furtunului prin care utilizatorul trage fumul. Din acest motiv, se modifică condițiile de diluare și combustie iar fumul rezultat conține substanțe toxice emise atât din cărbune, cât și din tutun sau arome.
Toate studiile indică faptul că în timpul unei sesiuni tipice de utilizare a narghilelei, utilizatorul va trage doze mari de substanțe toxice (variind de la echivalentul a mai puțin de o țigară la zeci de țigări convenționale) Din acest motiv, narghileaua nu este o opțiune sănătoasă putând fi chiar mai periculoasă decât o țigară obișnuită.
Cum afectează tutunul creierul?
Nicotina din orice produs care conține tutun se absoarbe foarte rapid în sânge. Ajunsă în circulație, ea stimulează glandele suprarenale care eliberează adrenalina. Adrenalina stimulează sistemul nervos și crește presiunea sângelui, frecvența respirației și a bătăilor inimii. Studiile arată că alte substanțe chimice din țigări, cum ar fi acetaldehida, pot intensifica efectele pe care nicotina le are asupra creierului.
Efectele consumului de tutun asupra sănătății
Pe lângă faptul că nicotina este extrem de adictivă, cele mai grave efecte ale tutunului sunt datorate celorlalte substanțe chimice prezente împreună cu nicotina.
- Fumatul poate duce la dezvoltarea cancerului pulmonar, bronșitei cronice și emfizemului pulmonar.
- De asemenea, crește riscul de a dezvolta boli cardiace care pot duce ulterior la atac cerebral sau infarct.
- Fumatul mai este asociat și cu alte tipuri de cancer (la buze, la gât etc.), cu leucemie sau cataractă.
- În cazul consumului de produse de tutun care se mestecă, crește riscul pentru cancer bucal.
- În cazul femeilor însărcinate care fumează crește riscul de avort spontan, nașteri premature sau nou-născuți cu greutate mică la naștere. De asemenea, fumatul în timpul sarcinii este asociat atât cu probleme ulterioare de dezvoltare emoțională și comportamentală a copiilor, cât și cu dificultăți în sarcinile asociate cu învățatul.
Persoanele nefumătoare care stau lângă cei care fumează sunt expuse fumatului pasiv, fie prin fumul care provine de la ţigara aprinsă (sau alt tip de produs folosit), fie prin fumul expirat de persoana care fumează. Fumatul pasiv poate avea urmări grave asupra sănătății și poate provoca tuse, pneumonie, bronșită, boli cardiace și chiar cancer pulmonar. Fumatul pasiv îi afectează atât pe copii, cât și pe adulții nefumători. Copiii expuși fumatului pasiv au un risc mult mai crescut de a suferi de infecții ale urechilor (otite), astm, infecții ale căilor respiratorii și chiar moarte subită în cazul nou-născuților.
Dependența de tutun
Pentru majoritatea fumătorilor, consumul repetat de tutun și expunerea cronică la nicotină rezultă în dependență. Atunci când o persoană încearcă să renunțe la fumat, pot apărea simptome de sevraj foarte intense, dintre care cele mai greu de suportat sunt:
- Iritabilitatea, agitația
- Dificultate în menținerea atenției și concentrării
- Tulburări de somn
- Apetit crescut, urmat de creșterea în greutate
- Poftă intensă după tutun
Tratarea dependenței de tutun
Atât consilierea terapeutică cât și anumite medicamente îi pot ajuta pe fumători să renunțe la fumat. Cea mai eficientă metodă însă, este combinarea celor două tipuri de intervenții.
Consilierea terapeutică
Acest tip de intervenție are scopul de a-i educa pe fumători cu privire la riscurile la care se expun și de a-i ajuta să își dezvolte strategii eficiente pentru a renunța la acest obicei. De exemplu, persoanele care își petrec timpul cu alți fumători sunt mult mai predispuse să continue să fumeze decât să renunțe. Astfel, ele trebuie să găsească strategii noi privind viața lor socială.
Terapia de substituţie cu nicotină
Terapia de substituție cu nicotină (TSN) urmărește eliberarea controlată de nicotină în organism care să înlocuiască nicotina provenită din țigări sau alte produse din tutun. Aceasta poate fi sub formă de gumă de mestecat cu nicotină de 2/4 mg sau plasturi cu nicotină de 15 mg.
Există supradoză de nicotină?
Nicotina este toxică și, în ciuda faptului că nu se întâmplă des, supradoza este posibilă. Supradoza apare atunci când o persoană abuzează de o substanță și depășește capacitatea organismului de a o metaboliza. Astfel, apare o reacție toxică caracterizată prin simptome periculoase sau chiar moarte. Intoxicația cu nicotină apare de obicei la copiii care mestecă din greșeală gumă de mestecat cu nicotină (aparținând de cele mai multe ori părinților lor) sau își aplică din curiozitate plasturi cu nicotină, fără ca ei să fi fost fumători. Simptomele intoxicației includ dificultăți de a respira, vărsături, leșin, dureri de cap, stare de slăbiciune și bătăi ale inimii fie accelerate, fie încetinite.