Formare de baza in adictii
Formare de bază în adicții – ediția a IX-a, curs acreditat de Colegiul Psihologilor din România cu 32 credite.
Cursul se desfășoară pe parcursul a 40 ore, dintre care 32 ore de predare ONLINE interactivă (pe platforma Zoom.us), respectiv 8 ore de studiu individual supervizat.
Pornim de la fundamentele teoretice despre adicții și punem accentul pe aplicarea acestora în practică prin parcurgerea împreună cu cursanții a peste 15 studii de caz din experiența clinică.
- Modulul I: Conceptualizarea adicției – paradigme și modele teoretice explicative; Termeni și concepte asociate cu adicția; Tipuri de substanțe și comportamente adictive – particularități ale celor mai des întâlnite adicții de substanțe (alcool și droguri), respectiv comportamentale (jocul de noroc și tehnologia digitală); Instrumente de diagnostic și evaluare a severității adicției; Tipuri și nivele de intervenție în adicții; Prevenirea dependențelor – tipuri de prevenire și modele de bune practici
- Modulul II: Recuperarea în adicții – abordarea individuală, familială, intervenția de grup și comunitățile terapeutice (principii și modele evidence-based); Relația terapeutică și particularitățile lucrului cu persoane care suferă de adicții; Lucrul cu motivația clientului – elemente de Interviu motivațional; Strategii și tehnici de obținere și menținere a abstinenței, respectiv de prevenire a recăderilor; Comorbidități asociate cu adicția și abordarea multidisciplinară; Servicii de recuperare existente în România.
Modalitate de desfășurare:
Cursul caută să angajeze participanții în procesul de învățare, inclusiv prin următoarele:
- Creează spațiu de autoreflecție cu privire la persoana dependentă și la adicție, pentru că vizează nu doar transmitere de informații ci mai ales formare de atitudini și abilități eficiente în intervenția terapeutică;
- Facilitează interacțiunea live cu persoane afectate de adicții care vor împărtăși direct cursanților despre experiența lor cu adicția, respectiv cu serviciile de recuperare;
- Reflecție pe marginea unor materiale video și studii de caz din practica clinică.
Cui se adresează cursul / cine poate participa:
Cursul se adresează profesioniștilor / viitorilor profesioniști (psihologi, psihoterapeuți, medici psihiatri, asistenți sociali, consilieri în adicții, consilieri spirituali) care doresc să se echipeze pentru a lucra cu persoane care suferă de adicții.
Calendar: Cursul se va desfășura în format ONLINE, pe parcursul a 4 săptămâni, în zilele de miercuri și joi, astfel:
- Modulul 1: 16-17 octombrie 2024, respectiv 23-24 octombrie 2024 (între orele 15:00-19:15)
- Modulul 2: 30-31 octombrie 2024, respectiv 6-7 noiembrie 2024 (între orele 15:00-19:05)
Prezența este obligatorie în proporție de 90% din numărul total de ore de predare, pentru obținerea diplomei de absolvire.
Costul cursului este de 1.350 lei/participant.
Taxa va fi achitată în contul: Asociația Preventis, CF 17896437, Str. I. P. Retegan nr. 20, cod 400502 Cluj-Napoca, Cont RO61RNCB0106026584300001 (BCR Cluj) sau RO11BTRLRONCRT0CO4668501 (BT Cluj).
Taxa poate fi achitată integral sau în 2 rate egale. Prima rată se plătește la momentul înscrierii și cea de a doua rată până în 14 octombrie 2024.
Se oferă 10% reducere în cazul în care sunt cel puțin doi participanți din aceeași organizație.
Modalitate de înscriere: Confirmarea locului se face în urma trimiterii Formularului de înscriere și a dovezii efectuării plății prin email la formare@preventis.ro
Pentru completarea Formularului de înscriere, vă rugăm accesați link-ul de mai jos: https://forms.gle/fkK57dgkZnwNMqPaA
Cine sunt formatorii:
Tabita Cernica este medic ca formare de bază. Ulterior, în urma interacțiunii cu pacienți tineri dependenți de substanțe și realizând lipsa de servicii specializate din România, a înființat în 2005 Asociația Preventis (www.preventis.ro), împreună cu câțiva prieteni psihologi. Au urmat peste 15 ani de acumulare de experiență, în care lucrul efectiv cu persoanele care sufereau/erau la risc de adicție a fost împletit cu pregătire în Psihoterapie sistemică, Interviu motivațional, Atașament și Traumă, FAN, Formarea adulților. Prin toate orele de terapie sau formare oferite, Tabita nu are bucurie mai mare decât să fie parte a procesului de progres a fiecărei persoane, prin care aceasta se apropie tot mai mult de ceea ce a fost menită să fie.
Ștefana Răcorean este psiholog clinician specialist și psihoterapeut principal în Terapie familială sistemică. Are 16 ani de experiență clinică, 9 dintre aceștia fiind dedicați implicării în programe sociale sau de formare împreună cu ONG-uri din Timișoara. A fost formator pe Terapie familială și a organizat cursuri, școli de vară și conferințe și pe diverse teme, inclusiv trauma și atașamentul. Ștefana a absolvit un masterat pe Marriage and Family Therapy în Statele Unite. La întoarcerea în țară s-a relocat la Cluj, locul ei de suflet, unde s-a alăturat echipei Preventis și momentan lucrează ca și psihoterapeut la cabinetul propriu și la clinica Hope. Ștefana are o pasiune pentru a lucra cu oamenii, atât în mediul terapeutic, cât și pentru a asista la transformarea care se petrece în cadrul formării specialiștilor.
Pentru orice alte informații vă stăm la dispoziție la: formare@preventis.ro sau tel. 0364 805114 (Asociația Preventis).