Cele mai frecvent întâlnite mituri despre jocurile de noroc
Mit
O persoană nu are probleme cu jocurile de noroc dacă nu pariază/joacă zilnic.
Realitate
O persoană nu trebuie să joace în fiecare zi ca să aibă o problemă cu jocurile. Dacă timpul pe care îl petrece jucând afectează alte aspecte ale vieţii sale, cum ar fi relaţiile cu familia sau prietenii, prezenţa/randamentul la şcoală sau muncă, situaţia financiară sau sănătatea, atunci e posibil să aibă o problemă.
Mit
Un jucător este destul de bun dacă câştigă mult chiar dacă apoi pierde din nou.
Realitate
Unii jucători trăiesc cu iluzia că o pierdere este “aproape câştig” atunci când un rezultat aşteptat este ratat la limită (de ex. a ratat cu un număr câştigul la loterie). “Aproape câştig” înseamnă de fapt pierdere. Și nu există nici o garanței că data viitoare va câştiga – fiecare nou joc este un eveniment independent.
Mit
Dacă la un aparat de joc nu s-a mai câştigat de o perioadă de timp, urmează să se câştige curând.
Realitate
În jocurile de noroc nu există câştiguri garantate. Câştigul este în totalitate aleatoriu (întâmplător), fiecare nou joc fiind complet independent de celelalte – la fel cum fiecare aruncare a unui zar este un eveniment independent şi neinfluenţat de numerele care au ieşit în turele precedente. De aceea jocurile de noroc se mai numesc „jocuri de şansă” şi nu se bazează deloc pe abilităţile jucătorului. Unii jucători patologici pot avea iluzia controlului, dar faptul că în realitate pierd bani şi că viaţa lor este afectată negativ arată că totul este de fapt o iluzie.