Ce este Marijuana?
Marijuana este unul dintre cele mai folosite și controversate droguri din lume. Întotdeauna a existat un gol crescând între cele mai recente studii științifice despre marijuana și miturile care o înconjoară. Mulți oameni consideră că datorită faptului că acest drog este legal în multe locuri din lume nu poate fi dăunător. Dar organismul nostru nu poate percepe diferența dintre un drog legal și unul ilegal. Acesta reacționează doar la efectele pe care un drog, odată consumat, le determină. De asemenea și faptul că vedem atât de multe informații și publicitate în jurul ei determina o normalizare, o obisnuință și nu mai suntem la fel de alerți cu privire la riscurile pe care consumul le presupune.
Marijuana provine din planta de cânepă indiană, iar partea plantei care conține „drogul” în sine este floarea (întâlnită și sub denumirea de „mugur”). Drogul se găsește mult mai puțin în semințele, frunzele și tulpina plantei.
Marijuana vândută se găsește sub forma unui amestec de frunze, tulpini , semințe și flori uscate. De obicei are culoare verde, maro sau gri.
Hașișul este o rășină maro sau neagră, uscată și presată sub diferite forme obținută tot din planta de cânepă idiană. Hașișul și uleiul de hașiș sunt forme mai puternice de marijuana. Atunci cand sunt fumate, atât marijuana, cât și hașișul elimină un miros dulce distinctiv.
Marijuana și hașișul conțin peste 400 de substanțe chimice. Substanța care cauzează intoxicația sau acea senzație de „high” a consumatorilor se numește THC (prescurtarea de la „tetrahidrocanabinol”). Această substanță psihoactivă are asupra creierului efecte negative care plasează marijuana pe lista drogurilor.
THC-ul poate provoca schimbări atât comportamentale cât și psihice. Mai mult, substanța este adictivă, adică poate da dependență, determinând o persoană să continue să ia acel drog în ciuda efectelor negative pe care le experimentează.
Unele persoane afirmă că datorită faptului că marijuana este o plantă, ea este naturală și implicit inofensivă. Dar nu este așa. Cucuta, o plantă otrăvitoare este de asemenea naturală, dar te poate ucide. De asemenea, inhalarea fumului frunzelor și mugurilor uscați în plămâni este similar fumării de țigări, având efecte foarte nocive asupra organismului.
Cât despre utilizarea marijuanei în scopuri medicale, marijuana folosită în felul acesta conține o altă substanță numită CBD („canabidiol”). Această substanță este deseori asociată cu beneficiile medicale și e folosită sub formă de capsule, uleiuri, aerosoli sau spray nazal. Spre deosebire de THC, CBD-ul nu dă acea senzație de „high”. Unele studii sugerează că marijuana medicală poate fi folosită pentru cei care suferă de epilepsie pediatrică, scleroză multiplă, HIV/SIDA și au o lipsă a poftei de mâncare și pentru pacienții cu cancer pentru a le diminua stările de greață și vărsături pe perioada chimioterapiei.
Marijuana este un drog la fel ca și alcoolul, cocaina sau ecstasy. Și la fel ca drogurile menționate, are efecte care pot fi foarte dăunătoare.
Cum se folosește Marijuana?
Joint-uri
Marijuana poate fi fumată sub formă de țigări (joint’uri). De asemenea, poate fi folosită și gătită în diverse prăjiturele sau diverse băuturi.
Efecte imediate
Când o persoană inhalează fumul dintr-un joint sau o pipă/narghilea, efectele apar în câteva minute. Efectele imediate ar fi bătăile accelerate ale inimii, afectarea echilibrului și a coordonării corpului și o stare de „visare” a minții. Aceste efecte scurte dispar în termen de câteva ore, dar pot fi prezente și pentru o durată de timp mai îndelungată, în funcție de doza pe care consumatorul o folosește, concentrația de THC sau prezența altor droguri în amestec.
Impact negativ sever
Inhalarea fumului dintr-un joint are un impact negativ foarte sever asupra plămânilor. Pe lângă disconfortul durerii din gât și piept, un singur joint elimină aceeași cantitate de substanțe care favorizează apariția cancerului ca și cea eliminată la fumarea a 4 sau 5 țigări normale.
Consecințe la nivel psihic
La fel de severe sunt și consecințele la nivel psihic. Spre deosebire de non-consumatori, consumatorii de marijuana au atât capacitate de concentrare și memorie, dar și abilități mentale mai precare. Studii recente făcute cu participarea tinerilor care fumează marijuana arată anormalități la nivelul creierului cu privire la trăirea emoțiilor, motivare și luarea deciziilor.
Evoluția marijuanei de-a lungul timpului
Cu mai mult de 2000 de ani în urmă, planta de cânepă indiană (din care droguri ca marijuana sau hashish’ul sunt făcute) era cultivată pentru a fi folosită în scopuri halucinogene.
Cantitatea de THC din plantă determină puterea drogului. Aceasta a a crescut considerabil și constant de-a lungul vremii, prin intervenția omului asupra plantei sălbatice de cânepă, modificând-o chimic și genetic.
Utilizând tehnici moderne, cultivatorii de cânepă au dezvoltat tipuri de canabis care au acum cantități mult mai ridicate de THC decât obișnuiau să aibă în trecut. Media nivelului de THC din marijuana în Statele Unite este în jur de 20%-32%. Cel mai mare nivel de THC găsit este de 80% în extracte concentrate precum colofoniu și uleiul de hașiș extras cu butan.
Prin comparație
În 1970, concentrația de THC din marijuana era de 1%.
În 1997 această concentrație a depășit 5%.
În 2008 concentrația de THC a depășit 10%.
În 2019, concentrația de THC din marijuana a ajuns până la 32%.
Alcool vs Marijuana
Alcoolul conține o substanță numită etanol, țigările conțin nicotină iar marijuana conține THC. Uitându-ne la aceste informații, putem să observăm că aceste substanțe sunt diferite astfel că ne pot influența negativ într-un mod diferit. Dacă de la consumul de țigări ești predispus la cancer de plămâni, de la alcool ești predispus la un episod de violență sau ciroză iar de la consumul de marijuana poți fi predispus la probleme de sănătate mintală. Însă pentru că efectele sunt diferite, nu înseamnă că unele sunt mai „rele decât altele” la fel cum nu poți compara merele cu perele.
Cel mai important este să avem grijă de noi și să ne ferim de efectele nocive pentru sănătate cât și de riscul de dependență.
Este marijuana medicament?
Anumite componente ale plantei de marijuana pot avea proprietăți medicinale. Dar asta nu înseamnă că este “medicament”. Un medicament este realizat atunci când un laborator extrage substanța cu efecte terapeutice, standardizează procedeul și dozează produsul (o cantitate standardizată prescrisă de doctor într-un mod precis, pentru o anumită boală și pentru o perioadă limitată de timp).
Termenul de “marijuana medicinală” este folosit adesea pentru întreaga plantă de marijuana sau pentru extractele sale brute, care de altfel nu sunt recunoscute sau aprobate de către U.S. Food and Drug Administration având proprietăți medicinale.
Fiindcă marijuana este adesea promovată ca fiind medicament, percepția asupra drogului s-a schimbat. Dar doar fiindcă marijuana este promovată astfel, nu înseamnă că proprietățile sale de bază s-au schimbat. Deși există dezbateri în privința legalizării plantei, trebuie ținut cont de faptul că un lucru legal nu înseamnă un lucru sigur. Țigările sunt legale, dar este clar că acestea prezintă un factor de risc pentru sănătate. Alcoolul este legal, totuși un număr prea mare de oameni se luptă cu alcoolismul sau cu boli asociate consumului exagerat.
Marijuana afectează condusul
Consumul de marijuana afectează semnificativ judecata, coordonarea, percepția spațiului și timpul de reacție – abilități necesare condusului în condiții de siguranță.
Consumatorii de marijuana au între 2 și 7 ori mai multe șanse de a fi implicați într-un accident rutier, cu risc în primul rând pentru pasageri și pietoni și nu în ultimul rând pentru persoana consumatoare. Mai este de menționat și faptul că acest tip de condus este asociat cu o creștere a numărului de accidente fatale.
Efectele nocive ale marijuanei
Fumul marijuanei conține cu 50-70% mai multe substanțe cu potențial cancerigen decât fumul de tutun. Fumătorii activi de marijuana suferă de cele mai multe ori de bronșită, o inflamație a tractului respirator superior.
Acest drog afectează mult mai mult decât sănătatea fizică, în special la adolescenți. Un studiu efectuat în anul 2019, a arătat cum anume amploarea utilizării și frecvența determină anormalități la nivelul structurii creierului și la nivel cognitiv. De asemenea, mai multe studii arată conexiuni între consumul regulat și îndelungat de marijuana și apariția unor tulburări mentale grave, cum ar fi psihoza și schizofrenia.
Marijuana poate schimba structura spermatozoizilor, deformându-i. Acest lucru poate duce la infertilitate. Chiar cantități mici de marijuana pot produce infertilitate temporară în rândul bărbaților și pot deregla menstruația la femei.
Efecte pe termen scurt
- Probleme cu memoria de scurtă durată
- Anxietate, frica de a fi urmărit (paranoia)
- Comportament imprevizibil
- Demotivare, delăsare
- Atacuri de panică
- Halucinații
- Risc crescut de infarct
- Bătăi ale inimii accelerate
- Probleme la nivel sexual (în cazul bărbaților)
- Probleme de coordonare, echilibru
- Afectarea memoriei, concentrării și capacității de învățare
- Dificultăți în gândire și rezolvarea de probleme
Efecte pe termen lung
- Adicție / dependența psihică
- Insomnii
- Depresii
- Panică
- Nepăsare generală
- Performanțe școlare scăzute
- Probleme relaționale
- Comportament antisocial incluzând furtul și minciuna
- Dificultăți financiare
- Probleme de sănătate mintală (depresie, paranoia, psihoze)
Bibliografie
European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (2019), Developments in the European cannabis market, EMCDDA Papers, Publications Office of the European Union, Luxembourg.
Observatorul European de Droguri şi Toxicomanie, (2019), Raport Național Privind Situația Drogurilor 2019: România. Noi evoluții și tendințe., publicat de Agenția Națională Antidrog.
Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (2019), Raportul european privind drogurile 2019: Tendințe și evoluții, Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, Luxemburg.
Burggren, A. C., Shirazi, A., Ginder, N., & London, E. D. (2019). Cannabis effects on brain structure, function, and cognition: considerations for medical uses of cannabis and its derivatives. The American journal of drug and alcohol abuse, 45(6), 563–579.
Foundation for a Drug-Free-World https://www.drugfreeworld.org/
National Institute on Drug Abuse https://www.drugabuse.gov/
World Health Organization https://www.who.int/