Generația digitală

Tehnologia digitală este inovația secolului 21 și ne modelează felul în care trăim, gândim și ne creștem copiii. Copiii noștri sunt printre primele generații care se nasc, cresc și trăiesc în această lume digitalizată și sunt așa-numiții ”copii digitali”.
”În ce fel sunt copiii noștri influențați de tehnologia digitală?” este o întrebare la care fiecare dintre noi merită să reflectăm și să-i căutăm răspunsul.

Evoluția internetului în viețile noastre


Din puncte de vedere sociologic și psihologic, o societate are nevoie de aproximativ 100 de ani pentru a se adapta unei inovații majore. Motivul pentru care o societate are nevoie de o evoluție lentă este că oferă oamenilor predictibilitate, stabilitate și încredere în acea inovație.
De exemplu, între inventarea telefonului (1876) și apariția primului telefon fără fir (1990), s-a derulat un progres tehnologic lent. De-a lungul celor 114 ani telefonia a intrat treptat în viața oamenilor.
În schimb, internetul este tehnologia care a avansat în viețile oamenilor cu o rapiditate cu care nici o altă inovație de până acum nu a făcut-o. În doar 40 de ani generația noastră sau a părinților noștri a cunoscut atât cum e să aibă un telefon fix, să trimită scrisori și telegrame dar și să dețină un telefon mobil și să trimită e-mail-uri prin poșta electronică.

Evoluția internetului a cunoscut salturi imense la fiecare 10 ani, cu o viteză de progres aproape copleșitoare. Societatea ca întreg este nevoită să facă față acestei inovații care evoluează impredictibil.*

  • 1974 – termenul “internet” a fost folosit pentru prima dată
  • 1984 – primele 1.000 de calculatoare au fost conectate în rețea
  • 1994 – peste 1.000.000 de calculatoare au fost conectate în rețea
  • 2000 – explozia “bulei dotcom”

Amploarea fenomenului digital în lume


Fenomenul tehnologiei digitale a prins proporții uriașe și a adus cu sine o serie de schimbări pozitive precum comunicarea facilă, resurse pentru educație și învățare, aplicații care să ne facă viața mai ușoară – google, aplicații pentru gătit, sport, muzică etc.
Pe de altă parte însă, în societăți puternic digitalizate precum Statele Unite, s-au putut observa deja următoarele implicații îngrijorătoare:

  • Copiii între 8-18 ani petrec în medie 7 ½ ore/zi folosind device-uri digitale, timp de 7 zile pe săptămână. Acest lucru are consecințe majore asupra felului în care copiii se dezvoltă fizic, psihic și social.
  • Dependența de internet devine o problemă tot mai vizibilă și a ajuns recunoscută ca patologie. În prezent se apreciază că ea este prezentă la:
    • 4,4% din adolescenții din Europa
    • 18,3% din studenții din UK
    • 26,3% din tinerii din USA
  • Calitatea relațiilor și a comunicării profunde între oameni pare să se deterioreze. Astfel, se apreciază că o familie americană petrece în medie 3,5 min/zi având discuții semnificative.

În România, studiile spun că media de vârstă la care un tânăr începe să folosească tehnologia este de 9 ani, iar timpul petrecut în online este în medie de 6 ore/zi.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!