Profesorii W. R. Miller și St. Rollnick au publicat în 1983 primul lor articol științific în care descriau tehnica Interviului Motivațional (IM). Probabil nici măcar ei nu bănuiau atunci amploarea pe care o va lua această metodă de facilitare a schimbării.

În 2013 a fost publicată a treia ediție a celebrei lor cărți și până în prezent au fost scrise peste 25.000 de articole științifice în care este citată metoda. Tot mai mulți specialiști din domenii care au depășit de mult psiho-socialul învață să o folosească pentru a deveni agenți ai schimbării în bine.

Fie că este vorba despre renunțarea la comportamente sau substanțe adictive, prevenirea abandonului școlar, schimbarea stilului de alimentație sau, pur și simplu o schimbare la nivel personal sau organizațional, Interviul Motivațional (IM) poate fi un instrument deosebit de eficient pentru cei care sunt interesați de schimbarea comportamentului uman. Cursul se adresează consilierilor, psihologilor, psihoterapeuților, medicilor, asistenților sociali, specialiștilor în resurse umane etc.

Schimbarea (sau lipsa ei) are mult de-a face cu ambivalența – vreau și nu vreau în același timp. Interviul Motivațional este mai mult decât un set de tehnici, deși propune multe instrumente concrete. El este un mod de a fi cu clientul, un stil colaborativ de conversație care întărește motivația și angajamentul propriu al persoanei de a se schimba.

Seminarul de trei zile pe care vi-l propunem pune bazele teoretice ale Interviului Motivațional într-un mod clar și coerent și este presărat cu numeroase exerciții practice și interactive. Iată ce puteți învăța:

 • Care este spiritul IM și efectul lui asupra motivației și ambivalenței
 • Cele 4 procese fundamentale ale IM
 • Abilitățile de bază ale IM
 • Recunoașterea, întărirea și evocarea discursului pro-schimbare
 • Cum răspundem discursului împotriva schimbării
 • Planificarea schimbării în stilul IM

Așteptarea noastră este ca la finalul acestui seminar, participanții să se simtă suficient de echipați, ca atitudine și abilități, pentru a fi facilitatori semnificativ mai buni ai schimbării celor care le solicită sprijinul.

Cine facilitează acest seminar?

Bert Bakker (Olanda) este trainer, autor, consultant și supervizor pe tematica schimbării. Activitatea sa profesională se desfășoară pe plan intern şi internaţional, în domenii precum educație, training și coaching pentru profesioniști din sănătate, învăţământ superior, sectorul non-profit, biserici și business. Pentru Bert, cooperarea și facilitarea specifice Interviului Motivațional sunt un mod de viață. Suntem încântați și onorați să-l avem pentru a cincea oară în România.

Informații despre desfășurarea seminarului:

 • Data desfășurării cursului este 19-21 februarie 2020.
 • Seminarul se va desfășura în Cluj-Napoca, în Turnul Croitorilor – Centru de Cultură Urbană Cluj.
 • Locurile sunt limitate și se vor ocupa în ordinea înscrierii. Locul este confirmat în urma trimiterii Formularului de înscriere și a dovezii efectuării plății. Pentru completarea Formularului de înscriere, accesați link-ul de mai jos:

http://bit.ly/2Z92BvP

 • Taxa de participare este de 600 ron/persoană dacă plata se efectuează în regim early-bird (până la 15 decembrie 2019), respectiv 700 ron/persoană pentru înscrieri între 16 decembrie 2019 – 15 februarie 2020. Taxa se poate achita în contul:

Asociatia Preventis, CF 17896437, Str. I. P. Retegan nr. 20, cod 400502 Cluj-Napoca,

Cont RO61 RNCB 0106 0265 8430 0001 BCR Cluj

 • Programul de desfășurare a seminarului este 00-17.00, cu pauze de prânz și pauze de cafea intercalate. Masa de prânz nu este inclusă. Participarea completă pe toată durata seminarului este obligatorie, având în vedere construirea treptată a materialului și numărul mare de exerciții practice care necesită exersarea cunoștințelor și abilităților dobândite pe parcurs.

Pentru orice informații vă stăm la dispoziție la: stefana.racorean@preventis.ro sau tel. 0364 805114 (Asociația Preventis)