Ecstasy

Ce este Ecstasy?


Ecstasy face parte din categoria drogurilor stimulente și a fost creat de către compania farmaceutică Merck în anul 1912. Inițial a fost cunoscut sub numele de“MDMA”. În anii 1950 a ajuns folosit de către Armata Statelor Unite ale Americii în scopuri terapeutice, iar prin anii ‘60 – în activitățile psihoterapeutice pentru a „reduce inhibițiile”. Nu mai târziu de anii ’70, acest drog a ajuns să fie foarte popular în spațiul public și să fie folosit în cadrul petrecerilor.

Până la începutul anilor 1980, MDMA era prezentat ca fiind cea mai atrăgătoare soluție în căutarea „fericirii prin știință” și „drogul cool” la petrecerile de weekend. În 1984, fiind încă legal pe piață, MDMA a început să fie vândut sub numele de „Ecstasy” (XTC), însă până în 1985 Ecstasy a fost inclus în categoria substanţelor stupefiante ilegale și a fost interzisă comercializarea sa pe piață.

Începând cu finalul anilor 1980, denumirea de Ecstasy a devenit foarte atractivă pentru dealerii de droguri. Aceștia vindeau o gamă largă de substanțe sub denumirea de „droguri de tip Ecstasy”. Ele conțineau de fapt o cantitate foarte mică (dacă nu inexistentă) de MDMA. În timp ce consumul de MDMA în sine poate avea consecințe foarte grave, ceea ce astăzi numim Ecstasy poate conține o gamă foarte variată de substanțe – de la LSD, cocaină, heroină, amfetamină și metamfetamină, la otravă pentru șobolani, cafeină, și tot felul de substanțe necunoscute.

În ciuda reclamei și a logo-urilor foarte atractive de pe etichetele drogurilor pe care dealerii le folosesc ca să atragă clienți, Ecstasy este un drog foarte periculos. Deseori, consumatorii de XTC  nu pot fi siguri că ceea ce înghit este chiar Ecstasy şi nu o altă substanţă cu efect stupefiant. De aceea, a ingera pastile primite/cumpărate de la persoane necunoscute poate fi foarte periculos. Pericolul este cu atât mai mare deoarece consumatorii caută să ajungă la „starea de bine” pe care au experimentat-o la ultima doză, neștiind că de fapt pot consuma o combinație total diferită de substanțe față de cea folosită anterior.

Pastila dragostei


Ecstasy se prezintă sub formă de pastile de forme şi culori diferite şi se ingerează (se înghite). Se întâlnește des sub denumirea de “pastila dragostei” deoarece accentuează percepția asupra culorilor și sunetelor, și amplifică senzațiile atunci când consumatorul atinge sau mângâie alte persoane, în special în timpul actului sexual. Mulți utilizatori declară că sub influența XTC lumea pare mai bună, viaţa – mai frumoasă, cei care sunt timizi devin mai comunicativi și sentimentele de frică sau neliniște se atenuează. Aceste efecte par atractive dar lucrurile nu se rezumă doar la acest nivel.

Imaginea de “pastilă a dragostei” este doar unul dintre multele mituri răspândite cu privire la Ecstasy. La pachet cu stările de bine, XTC aduce distrugere emoțională, iar consumatorii suferă de cele mai multe ori de depresie severă, stări de confuzie, anxietate, paranoia, tulburări psihotice și multe alte probleme de natură fizică sau psihologică.

Consecințele consumului de Ecstasy


Ecstasy reduce semnalele naturale pe care corpul nostru le transmite atunci când ceva nu este în regulă. Astfel, după consumul de Ecstasy, consumatorul riscă să nu mai simtă cât de mult poate tolera organismul său. De exemplu, o persoană care a consumat Ecstasy poate ajunge în situația de a nu realiza că propriul corp este supraîncălzit, în felul acesta fiind posibil să leșine, să se dezhidrateze sau chiar să moară în urma unui infarct.

Cele mai frecvent raportate efecte ale consumului de XTC includ:

Efecte pe termen scurt:

    • Uscăciunea gurii și/sau încleştarea involuntară a dinţilor
    • Senzaţii bruşte de căldură sau frig
    • Transpiraţii abundente (mai ales la nivelul mâinilor)
    • Capacitate redusă de concentrare
    • Alterarea mişcărilor sau nevoia continuă de mişcare
    • Nevoia de a urina frecvent
    • Pierderea poftei de mâncare
    • Insomnie
    • Creşterea presiunii arteriale
    • Anxietate severă
    • Vedere încețoșată
    • Grețuri
    • Confuzie
    • Depresie
    • Sentimente false de afecțiune

Efecte pe termen lung


După ce prima doză îşi face efectul, unii utilizatori iau încă o jumătate de pastilă pentru a prelungi starea de plăcere. În acest moment, există riscul să apară următoarele efecte: bătăi accelerate ale inimii, transpiraţie excesivă, senzaţie de leşin, crampe musculare sau atacuri de panică. De multe ori, situația se finalizează prin solicitarea asistenței medicale de urgență.

Continuarea consumului duce la:

    • Depresie severă
    • Panică și anxietate
    • Stări psihotice, paranoia
    • Tulburări ale memoriei
    • Probleme ale rinichilor
    • Dependență
    • Moarte

Ce îți vor spune dealerii de droguri


Când un grup de tineri a fost întrebat motivul pentru care au început să consume droguri, 55% dintre ei au răspuns că din cauza influenței anturajului din care făceau parte. Au dorit să fie acceptați și populari. Problema este că și dealerii de droguri știu lucrul acesta. Ei te vor aborda din ipostaza de “prieten”, gata să îți ofere o cale de a deveni cool și de a te integra. De exemplu, unui băiat îi pot spune că dacă va începe să consume Ecstasy, foarte multe fete îl vor aprecia și vor dori să fie cu el.

Dealerilor nu le pasă că drogurile îți distrug viața, atât timp cât ei câștigă bani de pe urma ta. Tot ceea ce îi interesează este propriul profit. Iar un client dependent este un client sigur pentru ei.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!