Cum pot face faţă sevrajului post-acut?

Cine se pregătește serios pentru provocarea pe care o reprezintă sevrajul post-acut, cu siguranţă îi va face faţă. Dar cine crede că sevrajul post-acut durează doar puțin şi lasă garda jos, este cel mai probabil că va recădea în consum.

Iată câteva idei care i-au ajutat pe alții:


Păstrează-ţi calmul și răbdarea.

Nu poţi grăbi procesul de recuperare. Dar poţi trece prin el în fiecare zi cu răbdare. Dacă deteşti sevrajul post-acut sau încerci să scapi de el prin propriile tale tehnici, vei ajunge la un moment dat să oboseşti. Iar când simţi că nu mai poţi, primul gând care îţi va veni va fi să consumi din nou. Simptomele sevrajului post-acut reprezintă un semn al revenirii creierului tău la normalitate. De aceea, este recomandabil să nu le întâmpini cu groază, ci să te obişnuiești cu ele. Nu uita, cu fiecare episod de sevraj depășit cu bine ești mai aproape de vindecare.

Mergi înainte cu fluxul de simptome.

Simptomele sevrajului sunt neplăcute. Dar cu cât te opui mai tare lor, cu atât mai rele sau mai puternice ţi se vor părea. Vei avea parte de multe zile bune în următorii ani. Bucură-te de ele! Vei avea parte şi de zile mai puţin bune. În astfel de zile, nu încerca să faci prea multe activităţi. Ai grijă de tine, pune accent pe recuperarea ta şi vei trece cu bine peste această perioadă.

Învaţă să ai grijă de tine.

Acordă-ţi multe pauze în aceşti primi ani de recuperare. Spune-ţi: „Atât este suficient pentru azi.” Fii blând cu tine însuți. Recuperarea reprezintă opusul adicţiei. Se va întâmpla ca uneori să nu ai chef sau energie pentru nimic. Înţelege acest lucru şi încercă să nu te suprasoliciţi. Acordă-ţi permisiunea de a te concentra pe recuperare.

Sevrajul post-acut poate declanşa recăderea.

Pot trece săptămâni întregi fără nici un simptom de sevraj, dar într-o zi te poţi trezi pur și simplu copleșit de vreo stare negativă: nu o să te poţi odihni, vei avea o dispoziţie proastă sau nu vei avea deloc energie. Dacă nu vei fi pregătit pentru asta, crezând că recuperarea ta va dura doar câteva luni sau că ție îți va fi ușor să te recuperezi, atunci vei fi găsit cu garda jos. Dar dacă ştii ce te aşteaptă, atunci poţi fi pregătit şi poţi trece peste această perioadă mai uşor.

Relaxarea te poate ajuta să treci mai uşor peste sevrajul post-acut.

Când eşti tensionat sau stresat, vei percepe exagerat de tare simptomele neplăcute. Când eşti relaxat, este mai uşor să nu te laşi prins de ele. Astfel, şansele de a recădea în consum sunt mai slabe. Adu-ţi aminte că fiecare recădere, oricât de puţin ai consumat, poate anula fiecare pas pe care l-ai făcut deja în recuperare. Fără abstinenţă, totul va cădea. Cu abstinenţă, toate lucrurile bune vor fi posibile.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!