Ce este recăderea și care sunt strategiile de prevenire?

Se știe că cel mai dificil, dar și cel mai important pas în lupta împotriva dependenței, este acceptarea faptului că ai o problemă. O dată ce ai făcut acest pas, începe un proces de recuperare complex, provocator și care consumă resurse. Însă, acolo unde există o dorință de schimbare, există și o cale înspre acea schimbare. Recuperarea în urma dependenței de droguri este un proces cu urcușuri și coborâșuri, la fel ca multe alte lucruri din viață. Pot apare eșecuri și recăderi. Nu trebuie să te mire acest lucru, ci din contră, să te pregătească pentru procesul eliberării din dependență și să te motiveze să găsești instumentele potrivite pentru a face față.

Ce este recăderea?


Recăderea face parte din procesul de recuperare și ea NU este un eveniment care se întâmplă dintr-odată!

Recăderea începe cu săptămâni sau chiar luni înainte de evenimentul recăderii fizice.

Există trei etape ale recăderii:

  1. Recăderea emoțională (stări sufletești și emoții care predispun la consum)
  2. Recăderea psihică (apariția gândurilor și a dorinței de a consuma)
  3. Recăderea fizică (consumul propriu-zis)

Recăderea emoțională

Recăderea emoțională nu înseamnă că începi să te gândești la a consuma, ci se referă la trăirea unor stări sufletești și emoții care te fac vulnerabil la a consuma din nou.

Semnele recăderii emoţionale sunt:

  • Modificări ale stării sufletești (neliniște sau teamă nejustificată care apare din senin, stări de tristețe, sentimentul de gol interior, lipsa speranței)
  • Furie, atitudini defensive și ostile
  • Izolare sau retragere socială, lipsa dorinței de a cere ajutor
  • Lipsa poftei de mâncare, insomnie

Tehnici de a face față recăderii emoționale

Prevenirea recăderii în această etapă înseamnă recunoaşterea faptului că te afli într-o recădere emoţională, urmată de luarea deciziei de a continua procesul de recuperare în ciuda ei. E ca și urcatul unui munte pe timp de iarnă: da, ai obosit, te oprești puțin, chiar aluneci înapoi câțiva metri, dar știi că vrei să continui până în vârf și vei persevera în ciuda greutăților și obstacolelor. Însă, ai nevoie de putere și pentru aceasta trebuie să înveți să ai grijă de tine: să mănânci, să dormi, să ai activități recreative plăcute, să găsești un hobby, să cauți compania oamenilor care ar putea să te sprijine.

Recăderea psihică

În cadrul recăderii psihice, un adevărat război se va petrece în mintea ta. O parte din tine va dori să consume, în timp ce cealaltă nu. Într-o primă fază a recăderii psihice, dorinţa de a consuma va fi una mică. Dar într-o fază mai accentuată, te vei gândi din ce în ce mult la a consuma.
Semnele recăderii psihice sunt:

  • Te gândeşti la locurile, oamenii şi lucrurile pe care le făceai când consumai
  • Te simţi atras de consumul din trecut
  • Minţi
  • Îţi petreci mult timp în compania vechilor tăi prieteni cu care consumai
  • Ai fantezii legate de consum și te gândeşti la recădere din ce în ce mai des

Tehnici de a face față recăderii psihice:

  • Fă-ți o listă cu consecințele negative ale unei posibile recăderi și ține-o la vedere
  • Spune-i unei persoane apropiate când simți nevoia de a consuma
  • Găsește-ți o ocupație care să-ți distragă atenția și să îți țină mintea ocupată (cele mai multe impulsuri de a consuma durează între 15-30 de minute; dacă treci de acest interval, dorința va scădea)
  • Învață să te relaxezi (ieși la o plimbare, fă sport, găsește-ți un hobby etc.) deoarece când eşti agitat, sub presiune, vei avea tendinţa de a face aceleaşi greşeli pe care le făceai înainte
  • Ia fiecare zi pe rând (nu te gândi dacă vei putea rămâne abstinent toată viaţa, ci luptă pentru ziua de azi; uneori gândul la abstinență totală, pe viață, poate fi înfricoșător și descurajant)

Recăderea fizică

Odată ce ai început să te gândeşti la recădere, dacă nu foloseşti unele dintre tehnicile menţionate mai sus, nu îţi va lua mult timp să ajungi la recăderea fizică. Este dificil să opreşti procesul recăderii dacă ai ajuns în acest punct. Dar dacă recunoşti cele mai timpurii semne ale recăderii, şi dacă înţelegi simptomele sevrajului post acut, vei fi în stare să previi recăderea înainte de a fi prea târziu.

Recăderea poate fi de durată mai lungă (reluarea consumului pentru o perioadă de câteva săptămâni, luni sau chiar ani de zile), sau poate fi de durată scurtă (fumezi marijuana o dată, iei câteva pastile la o petrecere sau bei un weekend). Numim acest tip de recădere de scurtă durată o alunecare.
Este important să știi că recăderea poate fi parte a procesului de recuperare. Aceasta nu înseamnă că este necesar să ai o recădere sau că toți cei care sunt într-un proces de recuperare vor avea recăderi. Însă multe persoane care sunt în recuperare au parte de recăderi.

Dacă ești în recuperare și ai avut o alunecare sau o recădere, este important să știi că îți poți relua procesul de recuperare. Nu trebuie să te simți rușinat/ă că ai avut o recădere! Cere ajutor și încearcă să identifici ce s-a întâmplat. Au fost semne ale unei recăderi emoționale sau psihice pe care le-ai ignorat deoarece ai crezut că “ție nu ți se poate întâmpla una ca asta”? Sau, te-ai simțit bine și te-ai gândit că “după atâta timp de abstinență meriți să-ți oferi o recompensă, deoarece știi cum să te oprești după o doză”? Încearcă să înțelegi ce ți s-a întâmplat și să înveți din recăderea pe care ai avut-o!

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!