GPS-ul a devenit în ultimul timp o parte a vieții multor oameni. Mai ales a șoferilor. Tare bine e când cauți o destinație nouă sau ești într-o intersecție necunoscută, să auzi vocea clară a GPS-ului care îți spune: „Ați depășit limita de viteză” sau „Peste 100 de metri virați la dreapta”. Dacă șoferul hotărăște să își urmeze propriul instinct, vocea din GPS revine cu calm pentru „reconfigurarea traseului”. Desigur, șoferul are ultimul cuvânt de spus privitor la traseul pe care vrea să îl urmeze.

Un „GPS pentru viață” se doresc și campaniile organizate de Asociația Preventis pentru adolescenți. Care drum să îl alegi când cei din anturajul tău vor să concureze cine bea mai mult? Încotro să o iei când ți se întinde țigara de etnobotanice? Care este vocea cea mai credibilă când vine vorba despre fumatul de “iarbă”? Toate acestea sunt alegeri cu care adolescenții se confruntă, iar dezbaterile cu echipa Preventis clarifică pentru mulți vocea GPS-ului.

De la începutul anului, peste 900 de liceeni (34 clase) din 5 școli din Cluj au participat la campanie. Pentru prima dată campania a inclus pe lângă subiecte legate de consumul de alcool și droguri, și tema jocurilor de noroc. În contextul în care mai mulți tineri au solicitat sprijinul Asociației pentru eliberarea din dependența de „aparate”, iar localurile de acest gen se tot înmulțesc, prevenirea a devenit foarte necesară.

În general, interesul elevilor pentru aceste subiecte a fost mare și uneori s-au stârnit controverse serioase: „doar cei fără caracter ajung alcoolici”, „consumul ocazional de droguri nu este o problemă” sau „fără jocuri de noroc viața este plictisitoare”. De aceea, ne bucurăm când citim la finalul campaniilor despre deciziile bune luate de mulți elevi:

În urma acestei campanii mi-am conturat părerea că drogurile îs periculoase și nu o să mă droghez în viața mea.

(băiat, 16 ani)