Adevărul despre țigările electronice

Ce sunt țigările electronice?


Țigările electronice, cunoscute și sub denumirea de țigarete electronice, e-vaporizatoare sau sisteme electronice de livrare a nicotinei, sunt dispozitive cu baterii pe care oamenii le folosesc pentru a inhala un aerosol care de obicei (nu întotdeauna), conține nicotină arome și alte substanțe chimice. Ele se aseamănă cu țigările tradiționale de tutun sau cu trabucurile. Alte dispozitive, cum ar fi cele cu rezervoare pliabile, pot arăta diferit. Indiferent de forma lor, aceste dispozitive funcționează, în general, într-o manieră similară și sunt fabricate din componente asemănătoare. În prezent, pe piață există mai mult de 460 de mărci diferite de țigări electronice.

Cum funcționează țigările electronice?


Majoritatea e-țigărilor sunt compuse din patru componente:

 

  • un cartuș sau un rezervor care conține o soluție (e-lichid) cu concentrații diferite de nicotină, arome și alte substanțe chimice
  • un element de încălzire (atomizor)
  • o sursă de alimentare (de obicei o baterie)
  • un muștiuc pe care persoana îl folosește pentru a inspira

Țigara electronică funcționează prin încălzirea soluției conținute pentru a genera un aerosol, denumit în mod obișnuit “vapor”, pe care utilizatorul îl inhalează. De aceea, utilizarea de țigarete electronice este uneori numită “vapare”. Lichidul din țigara electronică conține de obicei nicotină, propilen glicol, glicerină și arome. Nu toate e-lichidele conțin nicotină.

Regulamentul guvernamental al USA privind țigările electronice


În 2016 Food and Drug Administration (FDA) din USA a stabilit un regulament de utilizare a țigaretelor electronice și a soluțiilor conținute de acestea. Deoarece e-țigaretele conțin nicotină derivată din tutun, ele sunt în prezent supuse reglementării guvernamentale ca produse din tutun, inclusiv cerința ca atât cumpărătorii din magazin cât și cei care comandă online să aibă minim 18 ani (vezi “Utilizarea țigărilor electronice la adolescenți”).

*Mai multe informații privind noul regulament al FDA, găsiți pe pagina de Internet a FDA:

https://www.registrarcorp.com/category/blog/tobacco/

Efecte asupra creierului


Nicotina aflată în soluțiile din țigările electronice este foarte rapid absorbită din plămâni în sistemul circulator. Odată intrată în sânge, nicotina acționează asupra glandelor suprarenale care eliberează adrenalina. Adrenalina stimulează sistemul nervos și crește presiunea sângelui, frecvența respirației și a bătăilor inimii. Ca orice substanță adictivă, nicotina activează circuitul de recompensă al creierului și mărește nivelul de dopamină care interacționează direct cu acest circuit de recompensă. Astfel, plăcerea datorată consumului de nicotină îi motivează pe consumatori să consume din nou, în ciuda riscurilor asupra sănătății la care se expun.

Riscurile utilizării țigărilor electronice asupra sănătății


În ultimul timp, multe persoane fumătoare de tutun se îndreaptă înspre țigările electronice în speranța că acestea sunt mai puțin dăunătoare pentru sănătate decât țigările clasice. Însă nicotina, sub orice formă s-ar găsi, este extrem de adictivă. De asemenea, prin utilizarea țigărilor electronice, plămânii sunt expuși multor substanțe chimice toxice. Studiile arată că anumite tipuri de țigări electronice conțin doze mari de nichel și crom provenite din sistemul de încălzire al acestora. Toate acestea pot provoca probleme serioase asupra sistemului respirator.

Efectele asupra sănătății adolescenților


Perioada adolescenței e critică în dezvoltarea creierului care se află în plin proces de maturizare pînă la vârsta de 20-25 ani. Astfel, adolescenții și adulții tineri care consumă nicotină în orice formă s-ar găsi aceasta, inclusiv în țigările electronice, sunt mult mai predispuși să fie afectați de efectele negative ale acesteia pe termen lung. Dintre acestea amintim:

  • dependența de nicotină,
  • dificultăți permanente în controlul impulsurilor,
  • afectarea atenției, concentrării și capacității de învățare,
  • tulburări de dispoziție,
  • risc pentru folosirea unor droguri ilegale.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!