Adevărul despre marijuana

Ce este Marijuana?


Marijuana este unul dintre cele mai folosite droguri din lume. Întotdeauna a existat un gol crescând între cele mai recente studii științifice despre marijuana și miturile care o înconjoară. Mulți oameni consideră că datorită faptului că acest drog este legal în multe locuri din lume nu poate fi dăunător. Dar organismul nostru nu poate percepe diferența dintre un drog legal și unul ilegal. Acesta reacționează doar la efectele pe care un drog, odată consumat, le determină.

Marijuana provine din planta de cânepă indiană, iar partea plantei care conține „drogul” în sine este floarea (întâlnită și sub denumirea de „mugur”). Drogul se găsește mult mai puțin în semințele, frunzele și tulpina plantei.

Marijuana vândută se găsește sub forma unui amestec de frunze, tulpini , semințe și flori uscate. De obicei are culoare verde, maro sau gri.

Hașișul este o rășină maro sau neagră, uscată și presată sub diferite forme. Hașișul și uleiul de hașiș sunt forme mai puternice de marijuana. Atunci cand sunt fumate, atât marijuana, cât și hașișul elimină un miros dulce distinctiv.

Marijuana și hașișul conțin peste 400 de substanțe chimice. Substanța care cauzează intoxicația sau acea senzație de „high” a consumatorilor se numește THC (prescurtarea de la „tetrahidrocanabinol”). Această substanță are asupra creierului efecte negative care plasează marijuana pe lista drogurilor.

Prin „intoxicație” ne referim concret la otrăvirea corpului printr-o substanță toxică. Orice astfel de substanță provoacă schimbări atât comportamentale cât și psihice. În plus, substanța este adictivă, adică poate da dependență, determinând o persoană să continue să ia acel drog în ciuda efectelor negative pe care le experimentează.

Unele persoane afirmă că datorită faptului că marijuana este o plantă, ea este naturală și implicit inofensivă. Dar nu este așa. Cucuta, o plantă otrăvitoare este de asemenea naturală, dar te poate ucide. De asemenea, inhalarea fumului frunzelor și mugurilor uscați în plămâni este similar fumării de țigări, având efecte foarte nocive asupra organismului.

Cât despre utilizarea marijuanei în scopuri medicale, marijuana folosită în felul acesta conține o altă substanță numită CBD („canabidiol”). Această substanță este deseori asociată cu beneficiile medicale. Spre deosebire de THC, CBD-ul nu dă acea senzație de „high”. Beneficiile sale medicale încă sunt studiate.

Marijuana este un drog la fel ca și alcoolul, cocaina sau ecstasy. Și la fel ca drogurile menționate, are efecte care pot fi foarte dăunătoare.

Cum se folosește Marijuana?


Joint-uri

Marijuana poate fi fumată sub formă de țigări (joint’uri). De asemenea, poate fi folosită și gătită în diverse prăjiturele.

Efecte imediate

Când o persoană inhalează fumul dintr-un joint sau o pipă/narghilea, efectele apar în câteva minute. Efectele imediate ar fi bătăile accelerate ale inimii, afectarea echilibrului și a coordonării corpului și o stare de „visare” a minții. Aceste efecte scurte dispar în termen de câteva ore, dar pot fi prezente și pentru o durată de timp mai îndelungată, în funcție de doza pe care consumatorul o folosește, concentrația de THC sau prezența altor droguri în amestec.

Impact negativ sever

Inhalarea fumului dintr-un joint are un impact negativ foarte sever asupra plămânilor. Pe lângă disconfortul durerii din gât și piept, un singur joint elimină aceeași cantitate de substanțe care favorizează apariția cancerului ca și cea eliminată la fumarea a 4 sau 5 țigări normale.

Consecințe la nivel psihic

La fel de severe sunt și consecințele la nivel psihic. Spre deosebire de non-consumatori, consumatorii de marijuana au atât capacitate de concentrare și memorie, dar și abilități mentale mai precare. Studii recente făcute cu participarea tinerilor care fumează marijuana arată anormalități la nivelul creierului cu privire la trăirea emoțiilor, motivare și luarea deciziilor.

Evoluția marijuanei de-a lungul timpului


Cu mai mult de 2000 de ani în urmă, planta de cânepă indiană (din care droguri ca marijuana sau hashish’ul sunt făcute) era cultivată pentru a fi folosită în scopuri halucinogene.

Cantitatea de THC din plantă determină puterea drogului. Aceasta a a crescut considerabil și constant de-a lungul vremii, prin intervenția omului asupra plantei sălbatice de cânepă.

Utilizând tehnici moderne, cultivatorii de cânepă au dezvoltat tipuri de canabis care au acum cantități mult mai ridicate de THC decât obișnuiau să aibă în trecut. Media nivelului de THC din marijuana în Statele Unite este în jur de 15%-20%. Cel mai mare nivel de substanță găsit este de 32%.

Prin comparație

În 1970, cantitatea de THC din marijuana era de 1%.
În 1997 această concentrație a depășit 5%.
În 2008 concentrația medie de THC a depășit 10%.

Alcool vs Marijuana


Alcoolul contine o singură substanță: Etanolul. Marijuana conține mai mult de 400 de substanțe chimice despre care se știe prea puțin, incluzând substanțe care facilitează apariția cancerului, asemănătoare celor care se găsesc în fumul de țigară.

Alcoolul este eliminat din organism în câteva ore, în timp ce THC rămâne în corp timp de câteva săptămâni, chiar luni, în funcție de durata și frecvența cu care a fost folosit drogul.

THC-ul afectează sistemul imunitar, în timp ce alcoolul nu o face.

Prin cele spuse mai sus, nu intenționăm să minimalizăm riscurile consumului de alcool care pot fi la fel de mari. Alcoolul produce atât efecte nocive pentru sănătate cât și risc de dependență.

Este marijuana medicament?


Anumite componente ale plantei de marijuana pot avea proprietăți medicinale. Dar asta nu înseamnă că este “medicament”. Un medicament este realizat atunci când un laborator extrage substanța cu efecte terapeutice, standardizează procedeul și dozează produsul (o cantitate standardizată prescrisă de doctor într-un mod precis, pentru o anumită boală și pentru o perioadă limitată de timp).

Termenul de “marijuana medicinală” este folosit adesea pentru întreaga plantă de marijuana sau pentru extractele sale brute, care de altfel nu sunt recunoscute sau aprobate de către U.S. Food and Drug Administration având proprietăți medicinale.

Fiindcă marijuana este adesea promovată ca fiind medicament, percepția asupra drogului s-a schimbat. Dar doar fiindcă marijuana este promovată astfel, nu înseamnă că proprietățile sale de bază s-au schimbat. Deși există dezbateri în privința legalizării plantei, trebuie ținut cont de faptul că un lucru legal nu înseamnă un lucru sigur. Țigările sunt legale, dar este clar că acestea prezintă un factor de risc pentru sănătate. Alcoolul este legal, totuși un număr prea mare de oameni se luptă cu alcoolismul sau cu boli asociate consumului exagerat.

Marijuana afectează condusul


Consumul de marijuana afectează semnificativ judecata, coordonarea, percepția spațiului și timpul de reacție – abilități necesare condusului în condiții de siguranță.

Consumatorii de marijuana au între 3 și 7 ori mai multe șanse de a fi implicați într-un accident rutier. Mai este de menționat și faptul că acest tip de condus este asociat cu o creștere a numărului de accidente fatale.

Efectele nocive ale marijuanei


Fumul marijuanei conține cu 50-70% mai multe substanțe cu potențial cancerigen decât fumul de tutun. Fumătorii activi de marijuana suferă de cele mai multe ori de bronșită, o inflamație a tractului respirator superior.

Acest drog afectează mult mai mult decât sănătatea fizică. Studii din Australia, efectuate în 2008, asociază consumul agresiv de marijuana cu anormalități ale creierului. De asemenea, mai multe studii arată conexiuni între consumul regulat și îndelungat de marijuana și apariția unor tulburări mentale grave, cum ar fi psihoza.

Marijuana poate schimba structura spermatozoizilor, deformându-i. Acest lucru poate duce la infertilitate. Chiar cantități mici de marijuana pot produce infertilitate temporară în rândul bărbaților și pot deregla menstruația la femei.

Efecte pe termen scurt

 • Probleme cu memoria de scurtă durată
 • Anxietate, frica de a fi urmărit (paranoia)
 • Comportament imprevizibil
 • Demotivare, delăsare
 • Atacuri de panică
 • Halucinații
 • Risc crescut de infarct
 • Bătăi ale inimii accelerate
 • Probleme la nivel sexual (în cazul bărbaților)
 • Probleme de coordonare, echilibru

Efecte pe termen lung

 • Adicție
 • Performanțe școlare scăzute
 • Probleme relaționale
 • Comportament antisocial incluzând furtul și minciuna
 • Dificultăți financiare
 • Probleme de sănătate mentală (depresie, psihoze)

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!